Uroczyste Śniadanie Wielkanocne odbyło się już po raz dziewiętnasty w sobotę, 24 marca 2018 r., w sandomierskim Zamku. Podczas tego cyklicznego wydarzenia gminy powiatu sandomierskiego miały okazję zaprezentować wachlarz lokalnych obrzędów związanych ze Świętami Wielkanocnymi. Różnorodność obyczajów świątecznych Sandomierszczyzny zaprezentowana została za sprawą świątecznej kuchni oraz programu słowno-muzycznego, który oddał radosną atmosferę tradycyjnej, polskiej Wielkanocy. 

   Przed rozpoczęciem wspólnego sandomierskiego śniadania, miało miejsce uroczyste podpisanie przez Adama Jarubasa marszałka województwa świętokrzyskiego i Marka Bronkowskiego burmistrza Sandomierza dokumentów rozpoczynających realizację dwóch bardzo ważnych dla miasta projektów tj.: "Rewitalizacja Sandomierza - miasta dziedzictwa kulturowego i rozwoju" oraz "Podniesienie atrakcyjności turystycznej Sandomierza poprzez wykorzystanie potencjałów endogenicznych". 

  Następnie odbył się barwny korowód, w którym gminy zaprezentowały wielkanocne kosze. Po prezentacji nastał czas wspólnego śniadania. Do stołu, zasiedli między innymi politycy, przedstawiciele władz wojewódzkich, powiatowych i miejskich, pracownicy instytucji kultury i nauki. Nie mogło zabraknąć wielu tradycyjnych potraw wielkanocnych a wśród nich: barszcz biały, bigos, jajka w wielu smakowitych odsłonach, swojskie wędliny oraz lukrowane baby, mazurki i inne ciasta. Występy sceniczne przybliżyły wszystkim zgromadzonym w Sali Rycerskiej piękny, lokalny i ogólnopolski charakter wielkanocnej obyczajowości. Czas świąteczny poprzedzony Wielkim Postem, który jest równie zasobny w różnorodne obrzędy, także został przywołany. W dekoracjach, szczególnie pięknie prezentowały się wielobarwne palmy, którymi zapełniają się polskie świątynie w niedzielę poprzedzającą Wielkanoc.

  Sobotnie,  XIX Śniadanie Wielkanocne odbyło się w atmosferze wzajemnej serdeczności, z serca płynących życzeń oraz przy wtórze tradycji, która jest szczególnie ważna podczas tych świątecznych, wiosennych dni.